Повече за меда

  • 10 April 2016

Как правилно се яде мед? Едва ли сте се замисляли досега, че не сте го консумирали правилно.

 

Източник: http://www.pchelarstvo.com

 
  Вероятно сте чували много за ползите от яденето на мед. Сега можем да ви дадем няколко практически съвети как правилно да консумирате меда, за да получите максимума от неговите съставки.

Най-добрият начин за вземане на мед е една супена лъжица на гладно сутрин и една вечер.

Медът трябва да престои в устата и бавно да се разтваря в рамките на няколко минути. Не го поглъщайте веднага и не пийте вода. Задържането на медът в устата ще ви позволи усвояването на част от меда през кръвоносните съдове под езика в организма, преди да достигне до стомаха. Така ще поемете най-доброто от здравословните съставки на меда.

Друг вариант е да разтворите лъжица мед в топло мляко или чай . След това тази напитка бавно пийте с леко задържане в устата. По този начин се активира ензима, който насърчава антисептичното и антивирусното свойство на меда, който действа първо в устната кухина и гърлото, а след това и останалите части от тялото.Така се получават максимални ползи за здравето от меда и укрепване на имунната система.

Медът, който се консумира сутрин ще ви даде сила и енергия , а вечер преди лягане с мляко или чай ще ви помогне да имате по-добър сън.

Медът не трябва да се дава на деца на възраст под една година (според най-новите изследвания до 2 г.). Причината е рискът от алергична реакция, защото медът съдържа множество потенциални алергени, на които тялото на детето не е готово още да поеме.

Медът може да се сложи на изгаряния веднага след създаването им , с което ще се избегнат мехури и белези. Медът може да поставите и на малки рани и порязвания, защото е антисептик. С това ще направите стерилизация и ще намалите болката.

Никога не излагайте меда на високи температури. Медът става токсичен, когато се изложи на висока температура. Затова никога не поставяйте мед в сладкиши или ястия, които се печат. Много топъл или запечен медът става вреден, защото създава лепкаво токсично вещество, което задръства храносмилателния тракт и червата.

Медът губи лечебните свойства на температура над 40 градуса по Целзий.

Медът по възможност приемайте с дървена, порцеланова или пластмасова, но не и с метална лъжица.

Медът с кристализация не губи лечебните свойства. Това е просто естествен процес, който възниква, когато медът се съхранява на ниска температура. Срокът на годност на добре затвореният мед е неограничен.

   

Изложители в "Мисия здраве" 2016                                     

Схема на изложение "Мисия здраве" 2016

За повече информация и включване в изложението:

Марина Христева

02/951 68 10 

m.hristeva@biforum.org